onsdag 18 maj 2011

Att bära ditt barn...


I alla tider har föräldrar burit sina barn nära kroppen. I ett samhälle där barnen av nödvändighet var närvarande vid alla moderns dagliga göranden var sjalbärandet en naturlig lösning. Det det är det ännu idag på olika håll i världen. Men i väst hade bärtraditionen sedan länge gått förlorad. De föräldrar som valde att bära sina barn som komplement till vagn gjorde det ofta i bärsele. Att använda något annat bärdon sågs som alternativt. Men den bilden har förändrats de senaste åren. Det alternativa har blivit det trendriktiga. Idag har man sällan vagn eller sjal – utan både och! Sjalen har blivit en livsstilspryl och en del av det moderna föräldraskapet. Och skönt är väl det...

Medicinsk, psykologisk och biologisk forskning visar, att genom att bära sitt barn främjas barnets kroppsliga och mentala utveckling och en djupare och varaktigare relation skapas mellan barnet och den som bär.
När ett barn blir buret utvecklas dess tal och balanssinne och en stark muskulatur i nacke och magregion utvecklas. Forskningen visar också att genom kroppskontakten stimuleras både barnets och bärarens "lugn-och-ro-hormon" oxytocin och halten stresshormon, kortisol, minskar. För barnet betyder det att det lättare blir avslappnat, får bättre sömn, gråter mindre, kräks osv. Det blir mer nyfiket på kontakt.
För mamman/pappan betyder det bl a att man känner sig mer avslappnad, får bätttre sömn, känner mindre aggressivitet och att mammans mjölkproduktion stimuleras.

Hur är det då rent ergonomiskt för barnet att bli buret längre stunder... Om bäckenet har bra stöd kommer barnets rygg och nacke i en naturlig position. För att försäkra sig om en korrekt position ska barnets knän vara högre än bäckenet. s.k. "grodposition". Testa att lägga dig ner på rygg med babyn vilande på mage mot din mage. De flesta små barn intar då automatiskt en fin grodposition. Barnets rygg ska vara rundad med huvudet lutat mot din kropp. Detta är den idealiska positionen för en hälsosam utveckling av höftleder. Det är viktigt att barnets ben inte hänger och dinglar. Det anstränger barnets rygg och barnet tenderar att luta sig bakåt, vilket skapar en dålig position även för nacken. Barnet ska istället vila bekvämt mot den som bär.

Här hittar du en riktigt bra artikel där de verkliga skillnaderna mellan att bära i ergonomiskt riktiga sjalar/bärselar jämfört med en klassisk babybjörn kommer fram. Intressant!


1 kommentar:

  1. Om jag får en liten till vill jag ha en bärsjal! Dom är ju såååå läckra!
    Det finns en award att hämta hos mig. Ha en god kväll!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...