torsdag 13 januari 2011

Nytt år... nytt grepp!!!

Carro: I år har min man, Gilles, och jag bestämt oss för att prova något helt nytt. Vi ska inleda ett "köpstoppsår", dock begränsat till ett halvår i nuläget.
För några år sedan läste jag om, och inspirerades av, Ann-Christin som har Köpstoppsbloggen. När jag först hörde talas om henne så visade det sig att hon faktiskt bodde på gatan bredvid mig vilket ju var extra kul. Vill man läsa mer om fenomenet så har Anki även skrivit en bok: "Köp inte den här boken" och dessutom ligger ju hennes erfarenheter ute på hennes intressanta blogg.

Vi har satt upp våra egna regler för året. Bland annat räknar vi inte in restaurangbesök i köpstoppet eftersom vi så himla sällan kommer ut på restaurang överhuvud taget och då får det räknas in under kategorin "relationsinvesteringar". Vad gäller kläder till barnen så är det andrahand, alt byten i första hand osv... Vi får väl tackla situationerna varefter de uppstår. Målet är ju att komma till insikt med hur våra konsutionsvanor kan förändras till det bättre både för vår och miljöns skull.
Jag har tänkt att köpstoppet ska bli en extra sporre att börja sy egna kläder här under våren. Dessa två böckerna hade min svärmor beställt hem inför vårt Frankrikebesök
och nu gäller det bara att sätta igång. Blir jätteinspirerad av Moi som har ett pågående "tunique-projekt" som man kan följa via hennes blogg.


Detta innebär också att jag under året kommer att vara mycket intresserad av olika byten... Nedan visar jag några bilder från mitt byte med Strumpetossa i höstas.
Mot en mei tai till hennes lilla sötnos så fick jag


ett par snygga retrobaggy brallor till min 8-åriga flicka och en jättesnygg halskrage.
Så om ni är intresserade av ett byte... hör av er!

10 kommentarer:

 1. Va kul att du blir intresserad av mitt projekt! Nu blir jag extra sporrad!
  Fin blogg det här!

  SvaraRadera
 2. jag ska följa erat köpfria halvår! jag gillar sånt här =)

  SvaraRadera
 3. Hihi, jag är 77a så detta kanske var de trendigaste skorna under de åren.

  Tack för boktipset, minns att jag hört om henne men nu blir jag sugen att halvhaka på.. hmm. Ska bli skoj att hänga med er i varjefall.

  Då är det bestämt då.. ett byte oss emellan lite längre fram i vår då... ;)

  /Mia :)

  SvaraRadera
 4. Hej! Tack för din kommentar.

  Vilket projekt ni har framför er! Låter intressant. Jag fösöker använda mera gamla tyger under 2011 och inte köpa nya hela tiden ;)

  SvaraRadera
 5. Sunt att tänka över sin konsumtion. Jag behöver tyvärr ingen sele, så det går inte att byta.

  SvaraRadera
 6. Jag gillar ert tänk och är imponerad av det. Tycker det är så sunda tankar och förhoppningsvis inspirerar de många! Har själv bestämt mig för att försöka handla mindre nyproduktion nu, både för pengarnas skull men även för det finns så mycket begagnat utan fel och återbruk som kan göras så huvudet blir helt snurrigt! Tänker inte utmana mig själv, men ska ha ert tänk i huvudet när jag handlar. Tack för att du inspirerar!

  SvaraRadera
 7. Jag har också varit inne på köpstopp men måste nog smälta hela iden ett tag först. Kommer att följa ert halvår med stort intresse.

  Den där tunika-boken var ju helt underbar. Tror ni den går att använda även om man inte förstår franska?

  SvaraRadera
 8. Vilket fint byte, åt båda håll :D

  SvaraRadera
 9. Hej Carro! Tack för kommentaren hos mig (som viktigast av allt fick mig att hitta hit!)och grattis till beslutet om Köpstoppet. Jag lovar att du kommer att känna dig så mycket rikare efteråt - rikare på insikter, prylar du verkligen uppskattar och den goda känslan av att ha bidragit lite mindre till slitaget på resurserna som vi lånar från framtida generationer. Mitt tips är att verkligen känna efter hur det känns att inte fokusera på (eller snarare på rätt sätt fokusera) på sin egen konsumtion. Jag kommer tillbaka och läser.

  Dessutom blev jag alldeles förtjust i den portabla bilbanan bland era genuina produkter - den skulle passa min biltokige son som älskar att ta väl hand om sina prylar. Konsumtion i all ära, men det här är den sortens saker jag med nöje förser honom med. Något du/ni skulle kunna tåta ihop på sikt? Hälsningar Mimmi

  SvaraRadera
 10. Vilken sjukt bra grej, så klokt. Jag blir så inspirerad av folk som verkligen GÖR DET och inte bara pratar om att de borde. Grattis - för jag tror verkligen man har så galet mycket att lära av att se sina egna konsumtionsvanor.

  Jag blir inspirerad men gör det inte nu, vi har ju första bäbisen som är på gång när somhellst nu, men lätt inom en snar framtid. Skulle du rekomendera boken föresten?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...